Background Image Gevelreiniging website
Gratis Offertes?
Prijzen vergelijken loont de moeite. Vraag 4 offertes op!

Hydrofoberen

Zo rond 1970 werd voor het eerst het hydrofoberen als conserveringsmethode van gevels toegepast. De methode houdt in dat met een chemische preparaat een gevel waterafstotend wordt gemaakt. Het biedt een oplossing bij vochtproblemen in huis.

Een weloverwogen keuze

Hydrofoberen van de gevel kan een oplossing bieden wanneer er sprake is van vochtoverlast via de muur van uw huis. Omdat bij hydrofoberen met een chemische preparaat wordt gewerkt, is de ondergrond die hiervoor geschikt is beperkt. In bepaalde situaties kunnen bijvoorbeeld aanwezige zouten schade veroorzaken. Op de gehydrofobeerde zone kan afschilfering optreden. Daarnaast vertraagt een hydrofobeerbehandeling het natuurlijke drogingproces van de gevel. Dit komt doordat het chemisch middel dat wordt gebruikt, mede afhankelijk van de ondergrond, twee tot acht millimeter de onderlaag binnen dringt. Wanneer een gevel eenmaal is gehydrofobeerd, dan kan deze laag niet meer worden verwijderd. Het is daarom van belang dat u zorgvuldig afweegt of deze conserveringsmethode voor uw gevel geschikt is.

Wanneer hydrofoberen?

De laatste jaren vallen in Nederland steeds vaker felle regenbuien. In bepaalde situaties kan een gevel dan zoveel vocht opnemen, dat het doorslaat naar de binnenmuur, met alle nare gevolgen van dien. Om dit vochtprobleem op te lossen, kunt u zich het beste eerst oriƫnteren op andere bouwkundige oplossingen, bijvoorbeeld buitengevelisolatie of spouwmuurisolatie. Wanneer dat geen uitkomst biedt, of omdat u bijvoorbeeld geen vergunning krijgt voor buitengevelisolatie, dan is hydrofoberen het overwegen waard.

Wat zijn de voorwaarden?

Wanneer u het besluit heeft genomen om over te gaan op hydrofoberen, dan moet u er rekening mee houden dat de gevelconstructie expliciet aan een aantal eisen moet voldoen. Het metselwerk van de gevel, zowel de stenen als de voegen, moet gaaf zijn. Het hydrofobeermiddel overbrugt geen (haar)scheuren. Dat houdt in dat na het hydrofoberen het water alsnog in de gevel kan doordringen. Een andere voorwaarde is dat de gevel bestaat uit een homogeen materiaal, zodat het chemische middel gelijkmatig wordt opgenomen. Denk aan een soort baksteen dat gebruikt is voor uw hele gevel.

Gevels waarin diverse soorten stenen en verschillend voegwerk is gebruikt, kunnen extra problemen opleveren. Bepaalde oude steensoorten en verschillende soorten natuursteen komen niet voor hydrofoberen in aanmerking. De duurzaamheid van het hydrofobeermiddel is mede afhankelijk van de ligging van de gevel waarop het is opgebracht. Het resultaat bij hydrofoberen op bijvoorbeeld een westgevel is minder dan een noordgevel.

Een ander belangrijk punt is dat de gevel geen vocht mag bevatten. Omdat na de behandeling het vocht alleen in dampvorm kan verdwijnen, blijft het vocht langer in de muur aanwezig. Dit kan grote schade aan de gevel opleveren wanneer het gaat vriezen. Bij twijfel kunt u laten meten of er vocht in de muur zit. Indien de gevel zouten bevat is het niet mogelijk te hydrofoberen. Kristallisatie van zouten kan de gevel behoorlijk beschadigen. Wanneer uw gevel zouten bevat, is dit soms zichtbaar als witte plekken op de gevel. Via een meting kan worden vastgesteld of uw gevel zouten bevat. Laat u vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden en vraag gratis offertes op.

Wat kost gevelreiniging precies?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij bedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de totale kosten die u moet maken.